Vendégház

Gyere hozzánk pihenni

Szeretettel várjuk Önöket vendégházunkban, mely egész évben várja az idelátogatókat, kellemes kikapcsolódást nyújtva a somlói borvidék csodálatos tájaival, illetve helyi boraink borkostolásával és egyéb gasztronómiai élvezetekkel színesítve. Emellett esküvők és családi események, baráti találkozók emlékezetes helyszíne lehet a Kolonics pincészet. Hamarosan nyíló éttermünk helyi alapanyagokból, idény jellegű ételekkel várja a kirándulókat is.

Naptár betöltése
Powered by Booking Calendar
captcha

Amennyiben szándéka komoly a foglalással kapcsolatban, kérjük töltse le az ürlapot és evvel érkezzen a szálláshelyre. Köszönjük

Kóstolás

Menjünk le együtt a pincébe, meséljünk történeteket miközben megkóstoljuk az általam megálmodott borokat. Beszéljünk róluk, elmélkedjünk miért lettek ilyenek, mit ad hozzá a természet és mit az ember. Menjünk ki a szőlőbe és nézzük meg, hogy miért is lesz a bor olyan ásványos, hogy honnan jönnek a savak vagy egyszerűen csak élvezzük a napfényt! 

Látnivalók

Somló vára

A hegy északi részén, erdős területen fekszik a vár. Remek rálátást biztosított a tájra, így stratégiailag is fontos vár. A tatárjárás után építették, a 14. században királyi vár is volt. Legjelentősebb szerepe a 15. században volt, ekkor Bakócz Tamás olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. A Rákóczi-szabadságharc után stratégiai szerepe végleg semmivé vált és hosszas romlásnak indult.

A vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral ellátott. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz Innen egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba.

Manapság felújítás alatt van a vár, de a csodás kilátást nyújtó falszakaszhoz ki lehet menni, ahonnan tiszta időben Pápa városa és a Ság-hegy is látható.

A kilátót 1938-ban helyi vörös, likacsos szerkezetű, salakos bazaltból (hopoka) emelték.

A négyszintes toronyból 360 fokos panoráma élvezhető. Tiszta időben kb. 50 települést láthatunk, a távolban felcsillanhat a Balaton víztükre és kivehetők az Alpokalja vonulatai is.

A kilátótól kb. 100 méterre egy bazaltorgona formájú emlékmű áll, amit a kilátó építésének 50. évfordulójára emeltek. Mellette pedig egy nagy kereszt van, ami alatt Szent István szobra látható.

A kilátó aljában büfé is üzemel, főképp hétvégén van nyitva. A kilátó körül több asztal és pad is található.

Rendezvények

Somlószőlős

2021, Május 14.

A családi pincészetek mindenkit várnak a Somló hegyen. A kellemes hangulatú boros rendezvény természetesen a borról szól. A kellemes hangulat még a szőlőtőkék közé is beköltözik.

A pincékbe látogatást tehetünk, de ellátogathatunk a szőlőtőkékhez is, vagy hallgathatjuk a rendezvényen fellépő együtteseket. A páratlan természeti környezet, a kiváló hangulat sokakat vonz erre a népszerű rendezvényre. A hegy völgyében a helyi kézműves borok minden mennyiségben elérhetők.

Pazar kilátás nyílik a régi várra, miközben a hűs pincékben zajlanak a borkóstolók és sülnek a finom ételek. A változatos programok és a különleges ételek a tájvédelmi körzet területén minden évben hatalmas népszerűségnek örvendenek. Akiknek éppen kedvük van egy plédre leheveredve is élvezhetik a friss levegőt. A kimondottan családi rendezvényen tényleg minden korosztályra kellemes élmény vár.

Van egy északa az évben, amikor a Somló szinte összes borászara tárt karokkal várja vendégeit!
Gyere el te is, hogy együtt keltsük újra életre a vulkánt!

Van egy éjszaka az évben, amikor a Somló szinte összes borászata tárt karokkal várja vendégeiket.
A rendezvénnyel kapcsolatos információkat itt az oldalon, valamint az aktuális év eseményénél találtok.